Vrienden Evoluon

Philips Museum


Terug naar de index van de Vrienden van het Evoluon 

Philips-museum stapje dichterbij
door Corrie de Leeuw

EINDHOVEN - 14 feb 2008,

Philips mag doorgaan met de plannen voor een nieuw Philips-museum in en op het oude fabriekje aan de Emmasingel in Eindhoven.

De leden van de Eindhovense monumentencommissie en van de welstandscommissie hadden er donderdag en woensdag wel wat opmerkingen over, maar het idee om een historisch gebouw op deze manier te combineren met hedendaagse architectuur werd in ieder geval omarmd.

2010
Dit betekent dat de architecten Bert Dirrix en Rob Meurders op korte termijn om de tafel gaan zitten met Philips om te praten over de uitwerking van het plan. De bedoeling is dat het Philips-museum in 2010 opent. Het wordt twee keer zo groot als het huidige gebouw doordat een glazen, 'gedraaide' kubus (twist) op de oude fabricagehal wordt geplaatst.

De bedoeling is om steeds een ander deel van de permanente collectie van Philips-producten te tonen. Verder is er ruimte voor andere exposities, lezingen, rondleidingen, ontvangsten, recepties en evenementen. Philips mikt op dertig- tot veertigduizend bezoekers per jaar.

Evoluon
Enkele leden van de commissies vroegen of het Evoluon niet geschikter is dan het fabriekje in de binnenstad. Maar projectleider Eric Nagelsmit van het Philips-museum was daar heel duidelijk over: "Het Evoluon wordt nooit meer een museum. Het is er niet geschikt voor. Er is maar één plek voor een Philips-museum in Eindhoven en dat is deze. Als dit plan niet doorgaat, gaat Philips niet naar iets anders zoeken. Dan komt er niks."

Enige zorg was er wel bij de commissies. Over de nabijheid van het futuristische glazen winkel- en kantorencentrum van architect Fuksas bijvoorbeeld: " Want hoe verhoudt de twist zich straks tot die blob? Ze zijn allebei glazig, en allebei schreeuwen ze om aandacht." Maar volgens Dirrix zijn er grote verschillen: "We zorgen er voor dat de twist veel bescheidener, waardiger, zorgvuldiger en abstracter is dan die geweldige blob."

Bezoekers
Zorgen over het aantal bezoekers waren er ook: " Veertigduizend, dat haal je nooit op die plek", zei monumentencommissielid Peter Thoben, ook directeur van Museum Kempenland. Maar Dirrix hield vol dat honderd bezoekers per dag moet lukken. Het museum Kunstlicht in de Kunst trekt nu jaarlijks zo'n achttienduizend bezoekers in het fabriekje.

Verder werd duidelijk dat het Philips-museum geen Philips-museum gaat heten. Vooral omdat het feitelijk geen museum wordt maar een combinatie van verschillende functies en een 'thematische etalage' voor de collectie Philips-producten. Er is al een nieuwe naam, maar die houdt Philips nog even geheim. "Het wordt zoiets als Evoluon, maar dan anders" , aldus Nagelsmit.

------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van 15 februari 2008

-------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina