Vrienden Evoluon

Evoluon zonder keuzes


Terug naar Index Vrienden van het EvoluonRedactioneel commentaar ED

Evoluon zonder keuzes

EINDHOVEN - 30 januari 2007

Het rapport 'Evoluon Technology Experience' van de klankbordgroep Evoluon moet een teleurstelling zijn voor degenen die dromen van een Evoluon als hoogwaardige technologische publiekstrekker. Dat zit er wat de eigenaar Philips betreft niet in. Het concern houdt vast aan het Evoluon als 'eigen' congrescentrum in Eindhoven; publiekstentoonstellingen zullen er slechts in beperkte mate komen. Die zijn niet alleen (te) duur, maar gezien het tempo van de high tech-ontwikkelingen al snel achterhaald en dus niet meer interessant. Dat is althans de verwachting.

Een en ander staat overigens in schril contrast tot andere technologie-musea elders in de wereld, die een alles behalve zieltogend leven leiden. Als het gaat om het tonen van de nieuwste ontwikkelingen op high tech-gebied, die voor een breed publiek niet interessant zijn omdat er weinig aan te beleven valt, maakt zo'n type instelling nauwelijks kans. Maar het omgekeerde is het geval met instellingen die juist appelleren aan de nieuwsgierigheid van het publiek, met een aanbod dat tot de verbeelding en de fantasie spreekt.

Dat zou met het Evoluon ook moeten kunnen lukken, als de wil er maar is. Nu dreigt een nieuwe toekomst voor het gebouw te mislukken omdat het zou moeten worden gebruikt voor een staalkaart aan verschillende activiteiten en evenementen, zonder dat daarbij duidelijke keuzes worden gemaakt. Want een Evoluon met slechts een beperkte publieksactiviteit is eigenlijk geen Evoluon.

Een icoon voor de innovatie van Nederland wordt het op deze manier in ieder geval niet. De vraag is of Philips het (regionale) bedrijfsleven en niet te vergeten het onderwijs zichzelf op deze manier niet in de vingers snijden. De toekomst van de high tech-sector zou namelijk zeer gebaat kunnen zijn met een groots Evoluon als inspirator voor jongeren die op grond van gewekte verbazing, fascinatie en enthousiasme kiezen voor de wereld van technologie en innovatie.

------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van dinsdag 30 januari 2007

------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.