Vrienden Evoluon

Adviesraad


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonCentrum voor (medische) elektronica
Prestigieus Evoluonplan in 2004 afgeketst

Nieuwe Adviesraad ingesteld

Door JOEP CROLLA en PETER SCHOLTES

EINDHOVEN, donderdag 20 oktober 2005,

Vergevorderde plannen om van het Evoluon een expositie- en congrescentrum te maken voor medische technologie, vervoerstechniek en elektronica, zijn vorig jaar gestrand. Philips en de gemeente Eindhoven konden het uiteindelijk niet eens worden over bijkomende kosten.

De gemeente heeft de plannen eerder ontwikkeld samen met de twee Eindhovense vastgoedhandelaren Harrie van de Moesdijk en Tom Moeskops. Of het plan nieuw leven kan worden ingeblazen, is onduidelijk. Philips wilde, samen met het Evoluon, ook het fabriekscomplex aan de Zwaanstraat in Strijp (Strijp R) in de verkoop betrekken. Dat fabrieksterrein is zwaar vervuild. De saneringskosten worden geschat op zo’n 17,5 miljoen euro.

De toenmalige financiële topman van Philips, Jan Hommen en de – inmiddels teruggetreden – wethouder Ad Pastoor konden geen overeenstemming bereiken over de bijdrage die Philips zou leveren. De Philips-top heeft tenslotte afgezien van de verkoop van het Evoluon en besloten de gesprekken over een nieuwe bestemming vooralsnog op te schorten.

Nog steeds willen Moeskops en Van de Moesdijk van het Evoluon een ’spraakmakende toonzaal’ van technologie maken. „De oorspronkelijke plannen in en rond het Evoluon voorzagen in de bouw van een hotel, privé-klinieken en diverse demonstratie- en congrescentra. Philips zou er bijvoorbeeld de nieuwste scanapparatuur kunnen beproeven en congressen rond medische diagnostiek kunnen beleggen“, aldus Harrie van de Moesdijk. „We hadden de plannen willen ontwikkelen met bedrijven als ASML, Philips, DAF, VDL, en kleinere techno-toppers in de regio.“

Vernuft

Van de Moesdijk noemt het ’uitermate spijtig’ dat de plannen zijn stukgelopen. „Het Evoluon is qua gebouw tenslotte het toonbeeld van technologie en vernuft.“ Van de Moesdijk zegt niet te weten waarop de plannen zijn gestrand, „maar wil de gesprekken het liefst morgen weer oppakken.“

Adviesraad

Inmiddels is een adviesraad ingesteld die naar nieuwe gebruiksmogelijkheden van het Evoluon moet zoeken. Die adviesraad komt een dezer dagen voor het eerst bij elkaar. Daarin zitten onder andere Arie Kraaijeveld (oud voorzitter van de metaalwerkgeversorganisatie FME), de directeuren van de Efteling in Kaatsheuvel en Ahoy in Rotterdam en directeur N. Meijer van het Eindhovens Dagblad. Of die raad het oorspronkelijke plan van de beide vastgoedhandelaren en de gemeente in haar advies zal betrekken, is niet bekend.

------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van donderdag 20 oktober 2005
-----------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina