Vrienden Evoluon

Boek over Kalff


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonBoek over Louis Christiaan Kalff,

ontwerper van Evoluon

In december 2006 verscheen het boek "Ir. Louis Christiaan Kalff (1897-1976): Het artistieke geweten van Philips" geschreven door Peter van Dam. Louis C. Kalff was een van de pioniers op het gebied van industriële vormgeving. Hij was ook de man die de reclamevormgeving bij Philips een helder en modern gezicht meegaf. Louis Kalff verwierf tevens grote bekendheid als lichtarchitect.

Reclameafdeling van Philips
Louis Kalff werd in november 1897 geboren in Amsterdam. Zijn vader was de hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad. Na de HBS studeerde Kalff aan de Quellinusschool (tegenwoordig Rietveld Academie) en later aan de Technische Hogeschool in Delft.

In 1925 trad Louis Kalff in dienst van de reclameafdeling van Philips. Onder zijn leiding werd in 1929 het Lichtadviesbureau (LIBU) opgericht. Hij nam met groots opgezette lichtshows deel aan de wereldtentoonstellingen in Barcelona, Antwerpen, Brussel en Parijs.

Philips-beeldmerk
Kalff stond onder meer aan de basis van het Philips-beeldmerk. Daarnaast ontwierp hij als freelancer affiches en reclamedrukwerk voor onder meer de Holland-Amerikalijn, Calvé, Zeebad Scheveningen, en Holland Radio.

Bij Philips voerde Kalff ook enkele architectuuropdrachten uit. Tot de hoogtepunten uit dit oeuvre behoren: het Dr. A. F. Philips Observatorium (1938) in Eindhoven, de Diamantboorderij (1948) in Valkenswaard en enkele landhuizen in Eindhoven en Waalre voor de Philips directieleden. Samen met Jan Hanrath bouwde Louis Kalff het LAGA botenhuis in Delft (1925- 1926).

Industriële vormgeving
Na de Tweede Wereldoorlog hield hij zich bij Philips actief bezig met de industriële vormgeving. Een groot aantal Philips producten werden door zijn afdeling ARTO (artistieke ontwerpgroep) gescreend op esthetische kwaliteiten. Na zijn pensionering in 1960 bleef Louis Kalff werkzaam bij Philips als adviseur en architect.

In 1961 werd hij belast met de leiding en uitvoering van het Evoluon. Het was het laatste levenswerk van deze geniale lichtarchitect die bijna veertig jaar het artistieke geweten was binnen het Philips-concern. Het is deze unieke combinatie van grafisch ontwerper, industrieel vormgever, architect, promotor van kunstvormen, auteur van vele publicaties waardoor Kalff bekendheid genoot binnen vele vakgebieden. Dit boek is een reconstructie van zijn werk en leven. Vrijwel vergeten en tegelijkertijd midden in de belangstelling, dat is wellicht typerend voor ir. Louis Kalff.

Boek
Het boek "Ir. Louis Christiaan Kalff (1897-1976): Het artistieke geweten van Philips" heeft 144 pagina’s en toont ruim 200, deels nooit eerder gepubliceerde afbeeldingen die een prachtig tijdsbeeld geven van de toenmalige Philipsontwikkelingen op het gebied van reclamevormgeving, industrieel ontwerp en op lichttechnisch gebied. Het boek kost 22 euro en is een uitgave van [Z]OO producties www.zooproducties.nl ISBN 978-90-74009-44-7.
Met ondersteuning van Binderij Hexspoor, MoDo papier, Neroc’Mediaware, Roto Smeets Services, Servicebureau Jansen, vanRixtelvanderPutontwerpers, en de fotografen Norbert van Onna en Hans Janssen.

 

Naar de top van deze pagina