Vrienden Evoluon

Afgebroken


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonIngezonden brief van Peter Klaver in ED van 24 februari 2006

Evoluon is feitelijk al afgebroken

Vrijdag 24 februari 2006

’Fontys wil Evoluon gebruiken’ kopt uw blad. Het zij zo maar de bijna juichtoon waarmee daarover verder in uw blad wordt bericht lijkt mij misplaatst. Zoals u zelf schrijft: ‘Het was een geschenk aan de stad. Een cadeautje, daar plak je niet je naam (Philips) op.’ Nee, maar nog minder hoor je een cadeau te verkwanselen. De teloorgang van het Evoluon is aan Philips zelf te danken en de gemeente weigerde voor ’haar cadeautje’ te vechten. Dat het aanvankelijke succes taande, heeft natuurlijk niets te maken met dat de techniek met sprongen vooruit ging; dat bood eerder nieuwe kansen.

Philips heeft echter nooit willen investeren in het up-to-date houden van het Evoluon als permanente technische expositie maar had er vervolgens wel miljoenen voor over om het om te bouwen tot een (mislukt) conferentieoord.

Ook de gemeente Eindhoven heeft er, behoudens wat rituele plichtplegingen, nooit serieus voor geijverd dat het Evoluon in zijn oorspronkelijke functie werd hersteld.

Straks zit dan de raad van bestuur van Fontys in het Evoluon. Goed voor het imago van Fontys, maar een blamage voor de stad die zich zo graag als ’leading in technologie’ afficheert maar zich wel de kans laat ontnemen om dat ook op een waarachtige manier te representeren.

In figuurlijke zin is het Evoluon daarmee definitief afgebroken. En Frits Philips zal daar zeker niet goedkeurend om grinniken.

PETER KLAVER

Eindhoven

 

Naar de top van deze pagina