Vrienden Evoluon

Verhitte discussie


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonJules Ruis: "We moeten afwachten wat Philips wil"

Verhitte discussie over toekomst Evoluon

Auteur: Maartje Smeets

26-09-’04

Wat doen we met het Evoluon? Stel die vraag aan een willekeurige Eindhovenaar en je bent vast en zeker een tijdje zoet met weer een visie op de toekomst van ‘de vliegende schotel’. Het Evoluon gaat veel mensen uit de hele regio aan het hart. Dat bleek opnieuw tijdens een debat dat de SP afgelopen zaterdag organiseerde, waarbij de gemoederen hoog opliepen. Maar verhitte discussies en gepassioneerde gesprekken over het Evoluon eindigen noodgedwongen altijd weer met een schouderophalen en een berustend: “We moeten toch afwachten wat Philips wil.” Zolang Philips, de eigenaar van het gebouw zich blijft hullen in stilzwijgen is elke discussie in feite tevergeefs.

Philips is de grote afwezige bij elk debat over de toekomst van het Evoluon. Er komt weinig nieuws uit de toren in Amsterdam waar de betrokken mensen in Eindhoven iets mee kunnen. De heer Ruis, voorzitter van de stichting Vrienden van het Evoluon had onlangs dé vraag nog eens voorgelegd aan Gerard Kleisterlee: “Wat wil Philips met het Evoluon?” Het antwoord was echter helaas even vaag als nietszeggend: “Het Evoluon moet als symbool voor de burger behouden blijven, maar het is geen kernactiviteit van Philips.” Er zijn geen nieuwe aanwijzingen dat Philips tot verkoop wil over gaan. In Eindhoven debatteert men, sinds de kwestie Evoluon door minister Brinkhorst aan de orde werd gesteld, echter driftig verder over wat er allemaal mogelijk is met ‘onze’ vliegende schotel.

“In constructief opzicht is het een lelijk ding; de vloer heeft weinig draagvermogen, er zijn geen grote toegangen voor materiaal en materieel en er is heel weinig daglicht. Bovendien is hij duur in het onderhoud en zijn er slechte vluchtwegen en hoge verwarmingskosten.” De heer Tromp, bestuurslid van museum Kempenland en in het verleden betrokken bij het inrichten van tentoonstellingen in het Evoluon, geeft een opsomming van de beperkingen van de betonnen schotel. “Het Evoluon doet niks en het kan niks. Daarom is het een goede optie er puur een beeldbepalend symbool van te maken. Je maakt er een icoon voor Eindhoven van, zoals het Atomium dat is voor Brussel of de Eiffeltoren voor Parijs. Dat is financieel ook het aantrekkelijkst. De tweede mogelijkheid is de geschiedenis van tentoonstellingen van techniek voortzetten. Maar dan moet het wel een bijzonder goede tentoonstelling zijn, met internationaal allure. Zuid-Oost Nederland heeft nu eenmaal te weinig draagkracht om het Evoluon financieel rendabel te maken.”

De stichting Vrienden van het Evoluon, ziet echter wel een andere mogelijkheid en heeft haar plannen al neergelegd bij Philips. De voorzitter van de stichting, de heer Ruis legt uit: “Het moet een plek worden waar het bedrijfsleven haar nieuwste technieken kan tonen. Waar zowel zakenrelaties als bussen met schoolkinderen op uitnodiging een kijkje kunnen komen nemen.” Philips blijft in dat scenario eigenaar van het Evoluon, maar besteedt het beheer uit. “We geven nu alleen vrijblijvend advies aan Philips, maar we zullen als stichting in actie komen als Philips het Evoluon bijvoorbeeld wil verkopen aan bedenkelijke projectontwikkelaars. Het soort dat alleen maar hun eigen financiële belang in het oog heeft, en niet het maatschappelijke.”

Aldus wordt er verder gedebatteerd over het object van een bedrijf dat steeds minder met Eindhoven lijkt te hebben. De heer Tromp: “Philips heeft veel meer werknemers en industrie in andere delen van de wereld dan in Eindhoven. Het hoofdkantoor bevindt zich niet eens meer in deze stad. De historie van het bedrijf ligt hier, maar de toekomst niet.” Philips mag dan misschien meer en meer verdwijnen uit Eindhoven en Zuid-Oost Brabant, maar het Evoluon blijft nu en in de toekomst waar het is.

-----------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van 27 september 2004

-----------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina