Vrienden Evoluon

Evoluon-geleuter


Terug naar de index van de Vrienden van het Evoluon



Leo Groosman in ED van vrijdag 6 oktober 2006

Evoluon-geleuter wordt voortgezet

Een vernieuwd Evoluon is echt onbegonnen werk, zo schreef ik 19 januari 2004 in deze krant. De kosten zijn te hoog, zeker als niemand financieel de kar wil trekken.

We schrijven oktober 2006. Tussentijds is van alles gebeurd om aandacht te trekken en initiatieven te ontwikkelen. De 'Vrienden van het Evoluon' hebben al twee jaar acties ondernomen. Voormalig FME-voorzitter Kraaijeveld is al geruime tijd aan het studeren. Wat gebeurt er nu? Top-industrielen en anderen willen een nieuw Evoluon. Dat zijn directeur Harry Hendriks (Philips Nederland), Joep van der Hart (Eindhovens Dagblad), Wim van der Leegte (VDL), Hans den Dekker (Evoluon), Wim Vringer (Muziekcentrum Frits Philips), Peter Swinkwls (Bavaria) en Aad Goudriaan (DAF). Gefotografeerd voor het icoon van Eindhoven.

Gretig lees ik het verslag van de door het ED georganiseerde rondetafel-conferentie. Wie waren er niet bij? De Vrienden van het Evoluon. Maar ook niet de voormalig FME-voorzitter Kraaijeveld. Geen verslag van zijn bevindingen. Geen referentie naar alle vergeefse initiatieven van de Vrienden. En wat lees je dan? Van alles en nog wat. Technologie-tentoonstelling voor de kindertjes omdat er anders teveel Polen hier komen werken. Of tijdelijke tentoonstellingen gekoppeld aan bijv. een symposium over auto-techniek. Maar er mogen niet meer dan 600 bezoekers tegelijk in vanwege brandveiligheid. Vroeger, van 1966 af, waren dat er 2000 per dag. Scholieren moeten zich via schoolreisjes orienteren op de arbeidsmarkt. De inrichting telkens vernieuwen is ook een probleem. Wie gaat dat doen. Waar komen de ideeen vandaan? We moeten het samen doen, zegt de een. Maar de overheid moet ook wat doen. zegt de ander.

Kijk toch eens naar het Nemo in Amsterdam. Philips gaat binnenkort het voortouw nemen met vertegenwoordigers van onderwijs, overheid en bedrijfsleven om tot een nieuwe techniektentoonstelling te komen. En zo leuteren we maar door. Er komt dus niets van terecht. Elk concept gaat veel geld kosten en vergt een actief bestuur.

De deelnemers aan de ronde tafel gaan allen naar huis(eigen bedrijf/instelling) bespreken daar het resultaat, en doen verder niets. Waarom? Omdat er niet een instantie is die zich voor vijf of tien jaar garant wil stellen voor financiering van vele miljoenen euro's per jaar om de vaste kosten te dekken. Philips wil dat in ieder geval niet.

Wie dan wel?

Och, lees er mijn artikel van bijna twee jaar geleden nog maar eens op na. Ik was ooit vijf jaar de 'baas' van die tent. Sedert 1991 is niets bereikt.

 

Naar de top van deze pagina