Vrienden Evoluon

Evoluon nieuwe stijl


Terug naar Index Vrienden van het EvoluonEvoluon gaat weer beperkt open voor publiek
door Joep Crolla en Peter Scholtes
EINDHOVEN - 30 januari 2007

In het Evoluon-nieuwe stijl zullen maar beperkt publiekstentoonstellingen worden gehouden. Philips blijft het gebouw vooral gebruiken als conferentiecentrum. Dat heeft Philips bekendgemaakt naar aanleiding van het advies van de commissie-Kraaijeveld over mogelijke nieuwe invullingen voor de ’vliegende schotel’.

De studiecommissie adviseert een combinatie van meerdere nevenfuncties. Bedrijfsleven en kennisinstellingen uit heel Nederland zouden in het Evoluon de nieuwste technologie kunnen laten zien, zowel voor de jeugd als voor de professionele markt.
Philips en de gemeente Eindhoven willen voor de zomer duidelijkheid scheppen over de financiële haalbaarheid. Het (regionale) bedrijfsleven, kennisinstellingen en opleidingsinstituten moeten meebetalen.

Volgens de commissie-Kraaijeveld is voor een optimale start vijftien miljoen nodig. Daarmee kunnen basisinvesteringen voor de tentoonstellingsruimten en de aanloopverliezen voor de eerste vijf jaar worden gedekt. Philips zal het miljoenen euro’s vergende achterstallig onderhoud voor zijn rekening nemen, zo verklaarde directievoorzitter H. Hendriks van Philips Nederland.

„Dit jaar hebben we nodig om de toekomstige gebruikers te recruteren. Het plan staat of valt met deelname van bedrijven en kennisinstellingen”, aldus Eindhovens burgemeester Sakkers, die er vanuit gaat dat de Stichting Brainport het vervolgonderzoek op zich neemt. Philips wil daar ook de Stichting Vrienden van het Evoluon bij betrekken.

De gemeente en Philips rekenen op interesse van regionale bedrijven, instellingen als TNO Industrie, TU/e, Fontys en ROC. „Mogelijk is het ook voor de Shells en Unilevers van deze wereld interessant om hun toptechnologie in het Evoluon te presenteren. Het Evoluon zou hét icoon van innovatie in Nederland moeten zijn”, stelt Sakkers.

De commissie-Kraaijeveld gaat uit van een gefaseerde opbouw van het ’nieuwe’ Evoluon; die kan een paar jaar in beslag nemen. Het is sowieso de bedoeling dat deze zomer voor de jeugd een techniektentoonstelling in het gebouw wordt gehouden.

------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van dinsdag 30 januari 2007

------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.