Vrienden Evoluon

Herstart


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonGemeente doet Philips voorstel
Eindhoven wil herstart Evoluon
Door Henri Verwijmeren

Eindhoven, Vrijdag 21 mei 2004

Het Evoluon moet opnieuw worden opgestart, vindt de gemeente Eindhoven. Aan eigenaar Philips is een voorstel hiertoe voorgelegd, zegt wethouder M. Schreurs. Als Philips niet meedoet, wil de gemeente het gebouw eventueel van het concern kopen om het idee met een andere marktpartij uit te voeren.

Volgens Schreurs (D66, Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw, Stads- en wijkvernieuwing) bekijkt Philips momenteel of het idee uitvoerbaar is. Het nieuwe Evoluon zou de etalage moeten worden van prestaties in de regio op het gebied van technologische innovatie.

"De neuzen staan bij Philips en bij ons in elk geval dezelfde kant op", aldus de wethouder. "Binnenkort is er weer overleg. Nog dit jaar zal de stad te horen krijgen wat het wordt."

In het Evoluon werden tot 1989 educatieve publiekstentoonstellingen gehouden over de ontwikkelingen op het gebied van techniek en electronica. Het is sindsdien vooral in gebruik als vergadercentrum. Maar de laatste tijd gaan steeds meer stemmen op om het weer een publieke functie te geven. Wethouder Schreurs: "Het Evoluon kan de exponent worden van de nieuwe gedachte 'Eindhoven Brainport', een icoon van innovatie van laag tot hoog. Er is een breed draagvlak voor, want het gaat om een bekend gebouw en iedereen vindt dat er iets mee moet gebeuren. Een succesvolle doorstart van het Evoluon is nu mogelijk."

Een woordvoerder van Philips bevestigt dat samen met de gemeente alle mogelijkheden worden afgetast voor het toekomstige gebruik van het Evoluon. Maar hij ontkent dat er al een voorstel van de gemeente zou liggen.

Frits Philips sr., die indertijd aan de wieg stond van het Evoluon, heeft zich aangemeld als Vriend van het Evoluon. Dat zegt voorzitter J. Ruis van de in januari opgerichte Stichting Vrienden van het Evoluon. Die ijvert ook voor het herstel van de educatieve publieksfunctie; in de koepel van het Evoluon zouden (semi-)permanente exposities gewijd moeten worden aan regionale high tech-producten. De stichting heeft de 'stilzwijgende instemming' van Philips om na te gaan of er regionaal draagvlak is voor het idee, zegt Ruis. "Er is maar één motor voor zoiets en dat is het bedrijfsleven. Dat zal er aan mee moeten betalen."

-------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van vrijdag 21 mei 2004

-------------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina