Vrienden Evoluon

Hilversum


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonBrief van Ton Jansen aan Jules Ruis (13 juli 2007)

In Hilversum staat het Nieuwe Evoluon

Beste Jules,

Deze week op uitnodiging van kennissen een bezoek gebracht aan het instituut Beeld&Geluid op het mediapark in Hilversum. Een deja-vue. Als je daar loopt, loop je in feite weer in het oude Evoluon. Alles piept, knarst, geeft beeld, maakt geluid. Je mag overal aankomen, alles bedienen, inschakelen, afzetten. Kortom, de hele entourage is exact zoals die in ons Evoluon was 25 jaar geleden.

Thematisch licht anders dan in het Evoluon: Beeld&Geluid in plaats van techniek en wetenschap maar volstrekt eender in opstelling en benadering.

Mijn eerste reactie bij het aanschouwen van al dat moois was: "Dat had in het Evoluon moeten staan!" Nader beschouwd natuurlijk niet, want alles is omroep-gerelateerd, dus hoort het toch in Hilversum thuis. Maar hoe identiek de ambiance, hoe volstrekt eender het publiek in reactie en benadering van de aanwezige items.

Het kan dus toch en het trekt veel publiek, heel veel publiek. Busladingen vol. Een aparte afdeling is ingericht met oude radio's en TV's, uit het voormalige omroepmuseum.

Genieten is dat als oud-radio- en TV-technicus Als ik dan denk aan het Philips Museum (waar ik wel eens kom) en dan denk aan de duizenden schitterende items die daar in de kelder in eindeloze rekken staan te verstoffen en te wachten op de eeuwigheid, terwijl dit alles toch zo mooi te pronk zou kunnen gezet in het Evoluon, dan breekt mijn hart in de wetenschap dat Eindhoven en Philips wel heel erg kunnen maar gewoon niet WILLEN.

Opvallend was ook dat alles betaalbaar is. Entree: 13,50 euro. Koffie:
1,75 euro. In het winkeltje zijn tig-dvd's te koop voor 10 euro. Er is een ondergrondse parkeergarage (plek zat) en de bewegwijzering in Hilversum (Mediapark). Kortom het is allemaal goed geregeld daar. Als je er nog niet geweest bent, kan ik je dit van harte eens aanraden. Maar trek er wel een hele dag voor uit.

Ik vrees dat we zullen moeten wachten op een nieuwe burgemeester - van origineel Eindhovense Huize liefst - (Hoe kan ik Rob van Gijzel voordragen ?) om nieuw elan in het Horizonproject en de commissie Kraaijenhof te gieten, want ik zag het afgelopen jaar helaas bitter weinig gebeuren op dit vlak. Of heb jij het hoofd al in de schoot geworpen? Nee toch!

Met vriendelijke groet,
Uw - gepensioneerde - vriend van het Evoluon.

Ton Jansen
tonjansen@dse.nl
Eindhoven

Reactie van Jules Ruis

Beste Ton,

Ik ben het afgelopen jaar bij herhaling op het verkeerde been gezet. Harry Hendriks (Philips) beloofde publiekelijk dat de Vrienden van het Evoluon zouden worden betrokken bij de uitwerking van de verdere plannen. Na een bijzonder merkwaardig gesprek met burgemeester Sakkers en Elies Lemkes (Brainport) in januari j.l. heb ik noch van Brainport noch van Philips meer iets gehoord. Enkele weken terug heb ik opnieuw bij Harry Hendriks naar de stand van zaken gevraagd. Hij zou me weldra een bericht sturen. Maar het blijft stil. Ik blijf waakzaam.

Met vriendelijke groet,
Jules Ruis.

 

 

Naar de top van deze pagina