Vrienden Evoluon

Hoop


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonRedactie Eindhovens Dagblad:

Er gloort hoop voor het Evoluon
Zaterdag 22 mei 2004,

Er gloort hoop voor het Evoluon. Een van de meest markante gebouwen in Eindhoven krijgt, als het aan de gemeente ligt, een tweede leven als etalage voor de technologische ontwikkelingen in deze regio. Medewerking van het bedrijfsleven, Evoluon-eigenaar Philips voorop, is daarbij vanzelfsprekend hard nodig. Hoe die medewerking vorm gaat krijgen, is nog onduidelijk. Maar het is grote winst dat het Evoluon - na jarenlang een vrijwel slapend bestaan te hebben geleid - kans maakt op een nieuwe start. De neuzen van Philips en de gemeente staan in ieder geval dezelfde kant op. Daarmee ligt een nieuwe toekomst voor het Evoluon in het verschiet.

Er is in Eindhoven en omgeving lange tijd getreurd over de sluiting van het gebouw in 1989. De stad verloor er een stukje van haar identiteit mee. Nu is er een tweede mogelijkheid om het Evoluon te verbinden aan de betekenis van Eindhoven en de regio Zuidoost-Brabant, waar de belangrijkste technologiebedrijven van dit land zijn gevestigd.
Elke stad of regio heeft symbolen nodig om te laten zien wat er gebeurt, wat er kenmerkend aan is. Eindhoven is daarop geen uitzondering. Het opmerkelijke is dat de afgelopen tijd bij de meest uiteenlopende Eindhovense projecten en initiatieven met graagte werd verwezen naar voorbeelden in het buitenland, naar blikvangers als de Ramblas in Barcelona of chique winkelstraten in Parijs, terwijl hét Eindhovense symbool bij uitstek werkeloos stond toe te kijken.
Evoluon en Eindhoven horen bij elkaar. Het gebouw is nog steeds een pareltje van moderne architectuur, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Maar bovenal dient het een blijvende icoon te zijn van de technische en technologische evolutie in Eindhoven en deze regio.
Kortom, gemeente, bedrijfsleven en alle anderen die graag zien dat het Evoluon een nieuwe kans krijgt: zet de schouders er onder.

-------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 22 mei 2004

-------------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina