Vrienden Evoluon

Kaal Evoluon


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonEen kaal Evoluon is niks
Door PETER SCHOLTES
EINDHOVEN - 11 september 2006

Duizenden mensen grepen zondag Open Monumentendag aan om het Evoluon weer eens van binnen te bewonderen. Over de toekomst van het gebouw wordt nog nagedacht door Philips, de gemeente Eindhoven en de SRE-projectgroep Horizon.

Ook bezoekers hebben wel ideeën. 'Een mooie arena voor een gladiatorengevecht'. Jeugdsentiment drijft menig bezoeker naar het Evoluon. Dertig jaar geleden was hij er voor het laatst, denkt Eindhovenaar Wijnand van Oorschot. " Ik was benieuwd wat ik nu zou aantreffen." Een prachtig gebouw, dat is zeker. De glazen lift, de enorme koepel. Het Evoluon wekt verwondering. "Het verbaast me hoe ze het hebben kunnen maken" , zegt Huub Kleuskens uit Deurne. "Hoe halen ze het spinnenweb weg? Niet dus", hoor je in het publiek.

Maar verder is het behelpen op deze open dag, voor degenen die er vroeger kwamen. Zonder techniek-tentoonstelling is het Evoluon kaal. De jeugd moet het doen met de meetinstrumenten die zijn geleend van het Nationaal Beiaard Museum in Asten. Verder zijn er foto-exposities. "Het is niks eigenlijk. Een foto-tentoonstelling om er nog iets van te maken", vindt G. Broekhuis (74). "Het is best leuk voor mensen die het nooit hebben gezien, zoals mijn vrouw. Maar ik vind er nu niks aan", stelt Lambert van Gemert (64) onomwonden.

Deurnenaar Kleuskens noemt het 'raar' dat voor het Evoluon nog geen nieuwe openbare bestemming is gevonden. Maar als hij samen met zoon Marco nog eens goed naar de constructie kijkt, snapt hij het beter. "Als je het in deze staat wil laten, is het bijna nergens voor te gebruiken." Vanaf de tweede ring naar beneden kijkend, ziet de zoon er wel een gemeenteraadszaal met een tribune in. "Een mooie arena, voor een gladiatorengevecht" , meent vader Huub.

Niet iedereen gelooft na zoveel jaar discussie nog in spoedig nieuw leven voor het Evoluon. De open dag, de eerste publieke openstelling sinds de sluiting in 1989, was in de ogen van Marc Braaksma uit Veldhoven een 'laatste kans' om de vliegende schotel te zien. "Ik denk niet dat het nog veel wordt."

--------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad d.d. maandag 11 september 2006

--------------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina