Vrienden Evoluon

EIT: Kans voor Eindhoven


Terug naar Index Vrienden van het EvoluonEuropean Institute of Technology:

kans voor Eindhoven

Donderdag 8 juni 2006

Hoe kan Europa zijn economische slagkracht vergroten? Voor de beantwoording van die vraag zijn ontwikkeling, innovatie en productie sleutelwoorden. Het Europees Parlement is akkoord gegaan met toenemend budget voor onderzoek en ontwikkeling. Hiermee kunnen vanaf 1 januari 2007 méér voorstellen worden gehonoreerd. Nederland en ook de regio Eindhoven weten de weg naar deze fondsen goed te vinden.
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, pleit in dit kader voor een grotere samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven in de toptechnologie. In het verlengde hiervan presenteerde hij vorig jaar het idee voor een European Institute of Technology (EIT), waarbinnen Europees toponderzoek gaat plaatsvinden. Dit EIT zou een Europese tegenhanger moeten worden voor het Massachussetts Institute of Technology, een superonderzoeksuniversiteit in de VS.

Nu met een kennisnetwerk wordt gestart, wordt de vraag van de lokatie van het hoofdkwartier van het instituut minder politiek beladen. Een kans bij uitstek om Eindhoven als kandidaat te stellen. Goed gelegen in Europa en één van de topregio’s op technologisch gebied. De High Tech Campus en het aloude Evoluon in Eindhoven vormen een uitstekende basislokatie voor dit netwerk.

LAMBERT VAN NISTELROOIJ

CDA-Lid van het Europees Parlement (Fractie EVP-ED)

-------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van donderdag 8 juni 2006

------------------------------------------------------------------------

Terug naar de top van deze pagina.