Vrienden Evoluon

Levoluon


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonVoorstel van Jos Kessels
Het Evoluon moet een Levoluon worden

Eindhovens Dagblad, dinsdag 22 augustus 2006

Steven Spielberg bestond al in Eindhoven, toen de Amerikaan zelf nog papieren vliegertjes in de lucht gooide. Ik herinner me dat ik ooit met een paar vriendjes uit ons dorp speciaal naar Eindhoven ging om het wereldwonder te aanschouwen: het Evoluon. We liepen van het station. We waren zo opgewonden dat we niet eens merkten hoe ver het was. Ik droomde nog nachtenlang van vliegende schotels, waar rondborstige ruimtewezens uitstapten om me mee te nemen. Het is nog steeds een onvergelijkbaar gebouw. Telkens als ik er langs rij zuigt het mijn blik op.

Het verbaasde me dan ook niet dat ik er op een ochtend de Duitse filmregisseur Wim Wenders zag staan, die op zoek was naar locaties voor een science fiction-film.

Wat me wel verbaast is dat Philips en de gemeente niks doen met het gebouw. Wel spuuglelijke glazen bouwdozen en torenflats neerplempen, maar het Evoluon rustig laten verdorren. Het ligt zelfs deels verborgen achter de bomen.

De ’stad van innovatie en techniek’ weet zich al twintig jaar geen raad met deze unieke architectonische parel, die als kunstwerk het Van Abbe en de gele kegels degradeert tot inspiratieloze muk. Schande. Eindhoven zou veel trotser moeten zijn op het Evoluon dan op PSV.

Waarom het Evoluon niet als futuristische country-tempel voor Space Cowboys? Een speelparadijs voor kinderen lijkt me ook wel wat, want je kunt niet jong genoeg beginnen met het prikkelen van de fantasie.

Het Evoluon moet een Levoluon worden. En snel.

 

Naar de top van deze pagina