Vrienden Evoluon

Monumentendag


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonU i t n o d i g i n g

Stadsdebat Moderne Monumenten tijdens

Open Monumentendag in Evoluon te Eindhoven op zondag 10 september 2006

Burgemeester en wethouders nodigen u graag uit voor een stadsdebat op zondag 10 september a.s. om 14.00 uur in het Evoluon. Een dag waarop de gemeente Eindhoven diverse activiteiten organiseert. In het debat wisselen deskundigen en publiek met elkaar van gedachten over jonge monumenten en hun toekomst.

Eindhoven is een moderne stad, die in 2006 is benoemd tot Design Capital of Europe. De moderne monumenten en vooral het Evoluon vormen een belangrijk onderdeel van dit imago. Het karakter van Eindhoven is geleidelijk veranderd. De maakindustrie is steeds meer een denkindustrie geworden. Hieraan heeft Eindhoven ook het predikaat "Brainport" te danken. Zoals de stad is veranderd, zo zijn ook monumentale gebouwen aan nieuwe ontwikkelingen onderhevig. Het Evoluon heeft niet meer zijn oorspronkelijke functie, maar is nog steeds een symbool van innovatie, dat herinnert aan de vooraanstaande rol van Philips op dit gebied.

De recnte geschiedenis heeft ook andere bouwwerken voortgebracht die uit het stadsbeeld niet meer zijn weg te denken. Transformaties zijn nodig om ze een toekomst te geven. De Witte Dame, de Lichttoren en Strijp S zijn hiervan voorbeelden, maar het geldt ook voor jonge architectuur uit de naoorlogse periode. In het debat wordt ingegaan op de kansen en bedreigingen van een tweede jeugd voor dit nieuwe type monument.

Wij hopen u op 10 september a.s. in het Evoluon te mogen zien. U hoeft zich niet vooraf aan te melden.

Drs. A.B. Sakkers, burgemeester.

P r o g r a m m a

13.30 -14.00 uur: ontvangst

14.00 uur: opening en welkomswoord door Hans den Dekker, algemeen directeur Philips Evoluon WCCC en Groenendael PMTC

14.00 - 14.15 uur: presentatie van het boek 'Evoluon, 40 jaar boegbeeld van een ambitieuze regio" aan wethouder Mary Fiers. Het boek, dat geschreven is door Steef Hendriks, wordt aangeboden door Paul-Ivo Burgers, directeur van Adr. Heinen Uitgevers.

14.20 -16.00 uur: Debat onder leiding van Rob Frank.

16.00 uur: borrel

18.00 uur: sluiting

verslag online door citytv op: www.citytv.nl

A c t i v i t e i t e n

In het Evoluon kunt u van 10.00 tot 17.00 uur verschillende exposities zien.

In samenwerking met Museum Kempenland Eindhoven is er een tentoonstelling georganiseerd over feestelijke evenementen in Eindhoven in het verleden.

Ook wordt in beeld gebracht hoe het Evoluon werd gebouwd en hoe het ooit als expositiecentrum van moderne (Philips) technologie functioneerde.

Op beeldscherm een interview met L. L.J. de Bever, één van de twee architecten van het Evoluon.

Tevens werk van fotoclub Ericamera,en foto’s van het complex van de TU/e, gemaakt door cursisten van het Centrum voor de Kunsten.

Met vriendelijke groet,

Jules Ruis.

 

Naar de top van deze pagina