Vrienden Evoluon

Evoluon dag open voor publiek


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonFilms in het Evoluon

Datum 16 april 2005
Locatie Evoluon (en Lichttoren)
Adres Evoluon, Noord Brabantlaan 1A,
Tel. 040 2504666
Entree gratis
Zaal open 19.30 uur
Aanvang van de films 20.30 uur
Einde programma 23.00 uur

Historische Philipsfilms in het Evoluon
Zaterdagavond 16 april van 20.30 uur tot 23.00 uur (zaal open om 19.30 uur), de dag dat Frits Philips 100 jaar wordt, zullen vooroorlogse Philipsreclamefilmpjes van onder andere Joris Ivens, George Pal en Hans Richter worden vertoond in het Evoluon. Tevens is er vooraf en in de pauze de mogelijkheid om de koepel van het Evoluon te bezichtigen. Evoluon: Noordbrabantlaan 1, Telefoon (040) 2504666

Joris Ivens: Philips Radio (1931)
Philips wilde geen saaie film die een nauwgezette weergave van het productieproces laat zien. Ivens moest een zodanige impressie van het bedrijf geven dat de kijker na het zien van de film zou uitroepen: ìWat een gigantisch bedrijf! Wat een reusachtige hoeveelheid werknemers! Wat een fantastische precisie!î 166 Ivens krijgt volledige artistieke vrijheid zolang de film zich maar binnen de hekken van de fabriek afspeelt. We zien de arbeiders Ö niet als mensen die alleen maar apparaten in elkaar zetten voor hun broodwinning, maar als geschoolde vaklieden! De close-ups tonen ons hoe gewetensvol en vaardig de arbeiders hun werk verrichten. Men zegt wel eens dat fabrieksarbeiders een verlengstuk zijn van de machineÖ. Ivens laat ons het tegendeel zien, waarbij hij bewondering voor de prestaties van deze arbeiders weet op te wekken.

Poppenfilms van George Pal (1934-1939)
In een voormalige slagerij in Eindhoven opent Pal in 1934 een studio waar hij zich vooral toelegt op het vervaardigen van poppenfilms. Pal laat zich duidelijk beÔnvloeden door de Amerikaanse tekenfilm. Hij maakt echte entertainment-producten met een hoofdrol voor muziek. Dat het om reclame ging, werd vaak pas aan het eind van de film duidelijk. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vlucht Pal met vrouw en kind naar de VS. Pal zal tijdens zijn loopbaan vijf maal met een Oscar worden bekroond.

Hans Richter: Van Bliksemschicht tot Televisie (1936)
avant-gardistische kunstenaar en dadaÔst Richter was vooral bekend van zijn abstracte en experimentele werk. Van Bliksemschicht tot Televisie toont in verschillende shots onderzoek en ontwikkeling bij Philips. Natuurkundige proeven bij het NatLab leiden tot de televisie.In februari 1936 kiezen belangstellende personeelsleden en hun familie- en huisgenoten deze film in de categorie zwart-wit met ruime voorsprong als beste.

Openstellingen Evoluon:
Op zaterdag 16 april zijn er gratis rondleidingen in het Evoluon. Aanvangstijden: 14.00, 15.00 en 16.00 uur.


 

Naar de top van deze pagina