Vrienden Evoluon

Paddestoel


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonGrote paddestoel
Door Corrie de Leeuw, dinsdag 9 maart 2004,

Als ik voor mijn voordeur sta en naar het westen kijk, kan ik net de bovenkant van het Evoluon zien. Soms, als de laagstaande zon de bolling van het dak verlicht, lijkt het echt een ruimteschip; net geland en nog nagloeiend van de val door de dampkring.

Een jaar of tien geleden ging ik voor de krant op bezoek bij de vrijwilligers van het Philips Museum. Een groep gepensioneerde (Philips) medewerkers die in hun vrije tijd een stukje Eindhovens erfgoed in stand houden omdat Philips dat niet doet.
Destijds was even sprake van een mogelijke verhuizing naar het Evoluon. Het was om die reden dat ik ging snuffelen in het Evoluon-dossier in het oude, roze Philipsfabriekje aan de Emmasingel. Daar vond ik het lied 'Evoluon'. Gecomponeerd en geschreven door D. Monnickendam ter gelegenheid van de opening van het Evoluon. Het refrein gaat zo:

'Wie van ons heeft kunnen dromen dat het kon.

Er een paddestoel zou komen van beton.

Waar het Philipsbrein vernuft zal etaleren.

Electronica constant zal demonstreren.

Wie van ons heeft kunnen dromen dat het kon,

Evoluon.'

En een droom is het gebleken. Het Philipsbrein heeft het Evoluon reeds lang verlaten, en de mannen van het Philips Museum knutselen nog steeds verstopt voor de wereld in een onvindbaar bedrijfsgebouw aan hun oude Philipsproducten. Ik vrees dat ik eerdaags een keer naar het westen kijk en geen Evoluon meer zie. Dat is dan toch gevlogen, back to space.

-------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van dinsdag 9 maart 2004

-------------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina