Vrienden Evoluon

Pioniersgeest


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonRedactioneel commentaar in ED van woensdag 4 oktober 2006

Pioniersgeest en het Evoluon

Als we drie vooraanstaande Eindhovense industrielen moeten geloven, is de kans dat het huidige Evoluon ooit nog een technologie-museum wordt, wel erg klein. Verschillende zaken staan een hernieuwde publieksfunctie van het markante gebouw in Eindhoven in de weg. Zoals natuurlijk het geld - het draaiende houden van het Evoluonkost miljoenen per jaar - maar ook hedendaagse veiligheidseisen. Het gebouw oogt nog wel futuristisch, maar het voldoet lang niet aan de huidige regels op het gebied van brandveiligheid.

Om het gebouw weer geschikt te maken voor massaal publieksbezoek, zijn ook weer de nodige euro's nodig. Het zou van onbezonnenheid getuigen wanneer zelfs de meest grote voorstanders van 'heropening' van het Evoluon zich dat niet zouden realiseren.

Maar de rondetafelconferentie met Harry Hendriks (Philips), Peter Swinkels (Bavaria en voorzitter van de Brabant-Zeeuwse Werkgeveres Vereniging) Wim van der Leegte (VDL), Ad Goudriaan (DAF), Hans den Dekker (Evoluon) en Wim Vringer (Muziekcentrum Frits Philips) getuigde tegelijkertijd van weinig ondernemingszin. Natuurlijk zou men graag een nieuwe publieksfunctie voor het huidige Evoluon zien. Maar dat is te duur, dus opteert men voor een nieuw Evoluon. Een nieuw gebouw, liefst naast het huidige.

Interessant is natuurlijk of de stichtingskosten van dat nieuwe gebouw opwegen tegen de opknapkosten van het huidige. Maar zelfs wanneer dat laatste duurder zou zijn, dan nog verdient het een serieuze overweging. Het huidige Evoluon is een icoon voor Eindhoven en omgeving. Het gebouw kan zich meten met creaties van befaamde internationale architecten. hHt zou dan ook doodzonde zijn wanneer het alleen maar een leven zou moeten leiden als conferentiecentrum met af en toe een educatieve tentoonstelling.

Als deze regio zo graag wil dat het Evoluon zijn oude luister herkrijgt, dan vergt dat een gezamenlijke inspanning. En het is zeker zo verstandig een reele inschatting te maken van de kosten. Maar het gaat ook om iets anders. De toekomst van het Evoluon is niet alleen volgens economische regels te bepalen. Het gaat ook om een stuk cultuurbezit waar deze regio trots op zou moeten zijn.

En waaromzou je een nieuw Evoluon moeten bouwen, als Eindhoven - en dus eigenlijk deze regio - al zo'n prachtig gebouw bezit? Iets meer pioniersgeest is dus geboden.

fffffghh

 

Naar de top van deze pagina