Vrienden Evoluon

Poetsen Evoluon


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonEvoluon gaat nog mooier zweven
Het Evoluon wordt gepoetst en in nieuw led-licht gezet.

door Corrie de Leeuw

EINDHOVEN – 25 juni 2007

Nadat in augustus het dak van het Evoluon in Eindhoven weer helemaal stralend wit is gewassen, wordt het gebouw opnieuw aangelicht. Er worden dan veertig ledlines aangebracht in de twaalf grondputten, waar tot nu toe ook al het licht in zat. Ook het blauwgroene licht dat in de ramen van de schotel danst, wordt vervangen door led. Nu zijn het nog ‘ordinaire’ spots van 80 watt.

Operationeel manager Erik Janssen van het Evoluon zegt dat over het ‘led-plan’ overeenstemming is bereikt met Philips Lighting. De led-line-serie van Philips is bedoeld om gebouwen en bruggen in strijklicht te zetten. Janssen: „Het effect zal zijn dat het Evoluon weer een prachtige, zwevende schotel wordt.”

Maar voor het zover is, moet hij er nog voor zorgen dat de schotel zelf gaat stralen als nooit tevoren. Daarvoor is het Bestse bedrijf Schiebroek ingehuurd. Direct na de bouwvakvakantie gaat Schiebroek het dak op om veiligheidsvoorzieningen aan te brengen. Bedrijfsleider John Gooren heeft er de oude foto’s van de bouw van het dak bij gepakt om te leren van hoe ze dat indertijd deden. Er komen waarschijnlijk steigers met vangnetten langs de randen en een veiligheidsring rond het koepeltje in het midden. Daar kunnen de schoonmakers als het ware van abseilen.

Gooren vertelt dat het dak geboend wordt met een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel, dat net als het dakmateriaal uit Zwitserland komt. „Maar we gaan het schoonmaakwater wel apart opvangen en afvoeren. Want ook al is het middel afbreekbaar, ik wil niet het risico lopen dat de karpers in de vijver er van doodgaan.” Regenwater dat op de Evoluonscho­tel valt, wordt nu via een afwateringssysteem en tien naast elkaar hangende buizen in de vijver geloosd.
Twee tot vier man zijn straks een week of vier bezig met de schoonmaakklus. Gooren onderzoekt nog of er een speciale coating op het kunststof van het dak kan worden aangebracht, waardoor het langer wit blijft. De huidige dakbedekking is twaalf jaar oud.

Het Evoluon is tegenwoordig een goedlopend congres- en evenementencentrum. Er komen jaarlijks 80.000 bezoekers.

-------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van maandag 25 juni 2007

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina