Vrienden Evoluon

TU/e wil rol in EIT


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonEuropese Unie start in 2008 eigen high tech instituut

TU/e wil rol in nieuw instituut Europa
door Patrick Wiercx

EINDHOVEN, 3 november 2006

De Technische Universiteit Eindhoven wil met de andere Nederlandse TU’s een belangrijke rol spelen in het nieuwe Europese Instituut voor Technologie (EIT). "Als Europa daar kwaliteit in wil hebben, dan kun je niet om ons heen”, vindt TU/e-collegevoorzitter A. Lundqvist. "Zoiets mag je best van jezelf zeggen.” Europa krijgt een eigen technologie-instituut, naar voorbeeld van het MIT. Het Massachusetts Institute of Technology is het technologisch boegbeeld van de VS. Een belangrijk verschil is er wel. Het EIT wordt geen omvangrijk gebouwencomplex in een van de EU-landen, maar een netwerk, aangevuld met een kleine staf van circa zestig medewerkers. De Europese commissie heeft er al mee ingestemd. De start is in 2008. Budget: 2,4 miljard euro. Het Europees parlement moet er nog mee instemmen.

De TU/e, de TU Delft en de TU Twente werken samen in een federatie. "Ieder van ons heeft zijn specialiteiten”, zegt Lundqvist. Europa moet nog bekend maken welke de aandachtsgebieden worden van het nieuwe EIT . De drie TU’s moeten daarom duidelijk hun positie in Europa voor het voetlicht brengen, meent Lundqvist. "Dat doen we nu eigenlijk al. Zuidoost-Brabant doet dat vooral ook als regio, samen met het bedrijfsleven en brainport.

”Het is niet zo dat universiteiten straks op eigen wens kunnen ’aanhaken’ bij het EIT . "Je moet ervoor uitgenodigd worden. Maar wij zijn excellent in bijvoorbeeld polymeren, in embedded systems, in biomedisch. Wij hebben de specialisten rondlopen. Dit is een kans, hier horen we bij.”Lundqvist hoopt dat de activiteiten van het EIT geen verdeelsleutel per land krijgen. "Dat zou politiek zijn. Je moet voor excellente kwaliteit kiezen waar die zit.” Waar de staf van het EIT komt te zitten, speelt volgens hem geen enkele rol. "Dat is het hem niet, het gaat maar om een administratie van zestig man.”

---------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van vrijdag 3 november 2006

---------------------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina