Vrienden Evoluon

Evoluon even open


Terug naar de index van de Vrienden van het Evoluon‘Haast maken met technologiemuseum’
Trudo-directeur Thom Aussems: Eindhoven moet meer beta-stad worden.

door Debbie Langelaan,

EINDHOVEN – 21 juni 2007

Er moet zo snel mogelijk een technologiemuseum in Eindhoven komen, voordat een andere stad ermee begint. Ook moeten er veel meer studenten in Eindhoven komen wonen.

Dat zegt Trudo-directeur Thom Aussems. Trudo heeft een boek uitgegeven met 11 essays over de stad, geschreven door verschillende deskundigen, dat gisteren tijdens een symposium werd gepresenteerd.

Aussems pleit met die essays als basis voor een veel sterker beta-profiel van de stad. „ Eindhoven kent zo’n 25.000 studenten, maar slechts een kwart daarvan woont hier. En na de studie vertrekken er veel. We laten teveel talent weglekken,” zegt Aussems. Daarom moet Eindhoven een meer ‘hoogstedelijk profiel’ krijgen bovenop het groene, ruime, ‘dorpsachtige’ karakter van de stad met zijn vele sportfaciliteiten. Daar hoort ook een beter cultuuraanbod bij, zowel voor toeschouwers als deelnemers. Dat het karakter van een stad moeilijk te veranderen is, bestrijdt Aussems. Hij noemt Helsinki, maar ook Tilburg en Rotterdam als voorbeelden waar dat wel gelukt is.

Elies Lemkes, directeur van het Brainport-programma Horizon, relativeerde gisteren de aantrekkingskracht van Helsinki en plaatsen als Stockholm en Silicon Valley. „In het hart van de Valley kun je echt nergens een terrasje vinden om ‘s avonds nog iets te drinken. En in Stockholm en Helsinki is het maandenlang donker en koud.”
Volgens haar wijst onderzoek uit dat de kenniswerkers die zich hier gesetteld hebben, best tevreden zijn. Maar ook volgens haar kan de aantrekkelijkheid van Eindhoven en omgeving nog beter.

Volgens de Trudo-directeur manifesteert Eindhoven zich soms ‘on­door gelukkig’. „ Als 30.000 man kei­hard ‘ Boerruh..’ roept, dan is dat geen visitekaartje. Daar word je niet trots van.”

Wat wel helpt bij het volgens Aussems zo noodzakelijke opbouwen van meer trots bij Eindhovenaren zijn gebouwen, festivals, en de High Tech Campus.
„En waarom hebben we, los van de discussie over het Evoluon, nog geen technologie-museum?” Burgemeester Sakkers, die het eerste boek in ontvangst zou nemen, was er toch niet om daar het antwoord op te geven. Woningcorporaties hebben een taak in het ontwikkelen van een visie op de toekomst van de stad, vindt Aussems.

" Wij krijgen een veel grotere maatschappelijke rol. Wij moeten ook spilcentra bouwen, we hebben prostitutiepanden in beheer en straks de Tivolikerk. Wij moeten acties ondernemen, meer dan huisvesting alleen. Als het dan gaat om het beta-imago kunnen we van alles doen. Waarom zouden we studenten die kinderen taalles geven, bijvoorbeeld geen huurkorting geven?”

------------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van donderdag 21 juni 2007.

------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Naar de top van deze pagina