Vrienden Evoluon

Top-industriëlen


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonTop-industriëlen willen nieuw Evoluon
door Joep Crolla
EINDHOVEN - dinsdag 3 oktober 2006


Op initatief van het Eindhovens Dagblad voerden Harrie Hendriks, Aad Goudriaan, Wim van der Leegte en Peter Swinkels (topman van Bavaria en voorzitter van de Brabants Zeeuwse Werkgevers Vereniging), een ronde tafelgesprek over het Evoluon. Daaraan namen ook directeur Hans den Dekker van het Evoluon deel en Wim Vringer, directeur van het Muziekcentrum. De discussie werd geleid door ED-hoofdredacteur Joep Van der Hart.

Er moet snel een nieuw ’Evoluon’ komen in Eindhoven. Liefst naast het huidige. Dat vinden Eindhovense captains of industry. „Een grote interactieve techniektentoonstelling, zoals vroeger, kan niet meer in het huidige Evoluon“, stelt directievoorzitter Harrie Hendriks van Philips Nederland.Vanwege brandvoorschriften mogen nog maar 600 bezoekers tegelijkertijd de ’vliegende schotel’ in. Vroeger kwamen daar wel 2.000 bezoekers op een dag.

„Een nieuw kijk- en doe-centrum voor wetenschap en technologie in Eindhoven moet kinderen op vroege leeftijd begeesteren voor techniek. Ze moeten weer enthousiast raken voor een vakopleiding en voor een technisch beroep“, aldus DAF-topman Aad Goudriaan.

Wim van der Leegte van VDL: „We zijn steeds vaker genoodzaakt personeel uit het buitenland te halen.“

Bedrijven als DAF, VDL, ASML en andere bedrijven in de regio komen nu al vele honderden vakmensen en ingenieurs te kort en moeten hun wervingsgebied voor personeel steeds verder uitbreiden.

Philips wil binnenkort het voortouw nemen om samen met vertegenwoordigers van het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid tot een nieuwe techniektentoonstelling te komen.

De directie van het Evoluon heeft gesuggereerd, in het kader van het Jaar van de Techniek in 2007, het echte Evoluon in juli en augustus volgend jaar weer even nieuw leven in te blazen als techniek-museum. „Maar dan moeten het bedrijfsleven, kennisinstituten als TNO en regionale onderwijsinstellingen van ROC tot Technische Universiteit de kar trekken. En dat is dan echt maar tijdelijk“, aldus Den Dekker.

---------------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van dinsdag 3 oktober 2006

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Naar de top van deze pagina