Vrienden Evoluon

Trekpleister


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonAad Goudriaan (DAF) bij de uitreiking van de ir. Noordhofprijs

Evoluon als trekpleister voor de jeugd

door Bas Bierkens

Wat kan het bedrijfsleven doen om de jeugd warm te laten lopen voor techniek? In het Evoluon te Eindhoven ging de topman van DAF, Aaf Goudriaan, in op deze vraag bij de uitreiking van de ir. Noordhofprijs voor de beste vakman van Zuidoost-Brabant. Zijn antwoord mondde uit in een pleidooi om het Evoluon terug te geven aan de jeugd. DAF wil daar graag aan meewerken.

Het Evoluon roept bij Aad Goudriaan nog altijd een heleboel herinneringen op. "Hier ging je als kleine jongen of klein meisje met je vader of je moeder naar toe. Of met de hele klas, want het Evoluon was jarenlang een favoriete bestemming voor schoolreisjes".

Het belang daarvan kan volgens hem niet genoeg worden erkend.: "Zo leerde de jeugd al vroeg kennis maken met techniek.".

Vroeger kwamen kinderen ook langs de smid als ze naar school liepen, zat de horlogemaker bij wijze van spreken nog in de etalage te repareren en keek je zo in het werkplaatsje van de mandenmaker. "Dat is verre geschiedenis. Hoe weet de jeugd van nu wat zich afspeelt in de moderne bedrijfsgebouwen van ASML, binnen de bedrijfsmuren van VDL of DAF? Wie kan zich nog een beeld vormen van wat zich afspeelt op de High Tech Campus, als je er niet binnen bent geweest.?"

Goudriaan noemde het daarom gisteren in zijn rol als voorzitter van de Stichting Bevorderong Vakmanschap mooi als het Evoluon zijn oorspronkelijke functie weer kon krijgen. "Als Philips zicht ontvankelijk verklaart voor deze ontwikkeling wil DAF graag kijken hoe we daaraan kunnen bijdragen", aldus Goudriaan in een toelichting op zijn suggestie. Hij ziet in dat verband ook een mogelijke rol weggelegd voor het DAF-museum in Eindhoven. "Naast een historische afdeling zou hier ook een higtech-gedeelte kunnen komen. Dat willen we wel faciliteren. Het zou een technologieregio heel goed passen."

Tegelijk onderstreepte hij dat dit soort initiatieven slechts bouwsteentjes zijn in een totaal om de jeugd voor de techniek te winnen. "We moeten ook de deuren van onze bedrijven wat vaker openzetten voor de jeugd." De slogan "Kies Techniek" is volgens hem allesbehalve versleten. "Misschien dat hij hier in de regio wat moet worden aangepast, bijvoorbeeld, een kei vet vak....".

---------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van zaterdag 29 oktober 2005
---------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina