Vrienden Evoluon

Vergeten


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonPaul Kokke, hoofd opinie van het Eindhovens Dagblad:
Het vergeten Evoluon moet zijn betekenis terugkrijgen

Zaterdag 17 januari 2004

Het is nog steeds een pareltje van moderne architectuur, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant. Ooit gingen hier dagelijks duizenden mensen naar binnen om te kijken naar de nieuwste technische en technologische snufjes, naar natuurkundige ditjes en datjes. Nu is het er over het algemeen stil, ook al wordt het gebruikt als congrescentrum. Verdient zo'n gebouw geen nieuwe publieksfunctie? Of wil Eindhoven het Evoluon liever vergeten?

Weet u het nog, die reclame, jaren geleden? Een dagje Evoluon was toen nog een 'reis door de wereld van wetenschap en techniek' en dat werd machtig mooi verbeeld op tv, waarbij de futurische ellipsvorm van het gebouw zich van haar voetstuk bevrijdde en als een vliegende schotel het luchtruim koos. In Eindhoven viel wat te beleven, luidde de boodschap. Maar eind jaren tachtig zou het Evoluon, in 1966 geopend door prins Bernhard ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de 'kumpenie', als permanente tentoonstelling van Philips zijn deuren voor het publiek sluiten. Hoewel het Evoluon nog drommen mensen trok, vond Philips de exploitatie te duur en bovendien niet meer passen in het beleid van het concern.

Nu is het akelig stil rond het Evoluon. Ook al sluimeren links en rechts in het Eindhovense verschillende initiatieven om het gebouw nieuw leven in te blazen. De plannen variëren van een 'business to business'-podium waar het (regionale) bedrijfsleven zich presenteert en aan zakelijk geïnteresseerden kan laten zien met wat voor technologische ontwikkelingen het bezig is. Ook wordt gespeeld met de gedachte het Evoluon tot hoogwaardig technologiemuseum te maken, die de leuze dat Eindhoven 'leading in technology' is, verder moet uitdragen. Het zijn interessante overwegingen, maar er gebeurt niet veel mee. Alle spelers die het Evoluon een nieuwe toekomst kunnen geven die bijdraagt aan het imago van Eindhoven en de regio, wachten af en wachten vooral op elkaar.

Zo voelt Philips er weinig voor om het voortouw te nemen als het om een nieuwe bestemming gaat. "Wij hebben het Evoluon niet nodig als icoon van Philips", stelde directievoorzitter Harry Hendriks van Philips Nederland begin december in het Eindhovens Dagblad nuchter vast. "Het gebouw kan wel een icoon worden van de Eindhovense of Zuidoost-Brabantse industrie, maar moet Philips dat trekken?" De vraag stellen is haar beantwoorden. Nee dus, Philips wil dat niet.

Het Eindhovense stadsbestuur wil misschien wel, maar kampt in deze krappe tijden met een lege portemonnee. De exploitatie van een nieuw technologiemuseum, dat zich niet kan veroorloven niet bij de tijd te zijn, kost klauwen met geld. En een nieuw museum is, na de opening van het vernieuwde Van Abbemuseum, het laatste waar dit college momenteel aan denkt. Veel geld investeren in een dergelijk project zou niet goed uit te leggen zijn aan de Eindhovense burger. Zeker nu de gemeente ook geld wil stoppen in het medisch themapark Asklepion.

Is zo'n medisch themapark in Eindhoven echter wel verstandig? Al vaker is opgemerkt, ook in deze krant, dat het zinvoller zou zijn om iets als een technologisch themapark te stichten, het liefst in samenwerking met het bedrijfsleven (natuurlijk ook Philips, maar evenzeer bijvoorbeeld ASML en DAF) en onderwijsinstellingen als de Technische Universiteit. Het medisch terrein kan daar een onderdeel van zijn, absoluut. Maar als een stad graag voorop wil staan op het gebied van technologie dan denk je toch niet als eerste aan pillen?

Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat de discussie over de rol van het Evoluon voor Eindhoven en Zuidoost-Brabant als centrum van technologie zo weinig van de grond is gekomen. Het Evoluon verdient beter. Maar wie te lang wacht met het zoeken naar een nieuwe bestemming voor het Evoluon, loopt het risico dat beschikbare gelden uiteindelijk een andere bestemming krijgen en dat de aandacht naar elders wordt verlegd. Dan is er over tien jaar een gebouw over, waarschijnlijk in kommervolle staat, dat wederom een gemiste kans symboliseert.

Ik zou dan ook graag zien dat de gemeente Eindhoven, de SRE, Philips, andere toonaangevende bedrijven, de TU/e en ideeënrijke figuren eens de koppen bij elkaar steken en onderzoeken wat ze kunnen doen om te voorkomen dat het Evoluon een dergelijk lot treft.

In het boekje dat bij de opening van het Evoluon in 1966 verscheen, staat het volgende geschreven: 'Zo worde het EVOLUON, dat met zijn naam de signatuur der evolutie draagt, de vertelling van mensen die te zamen een techniek creëren en verbreiden ten behoeve van andere mensen die deze techniek van node hebben'. Een prachtige zin, net als het gebouw. Een zin ook die nog steeds geldt, niet alleen vandaag maar ook in de toekomst.
Daarom moet het Evoluon zijn oorspronkelijke betekenis terugkrijgen, als drager van de signatuur van de technische en technologische evolutie die ook de signatuur is van Eindhoven en deze regio.

-------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad d.d. 17 januari 2004
---------------------------------------------------------------------------
 

Naar de top van deze pagina