Vrienden Evoluon

Voorstel van
Nienke Meyer


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonVoorstel van Nienke Meyer, voorzitter Horizon-project 'Jeugd en Techniek':

"Maak Evoluon exponent van regionale technologische kennen en kunnen."

Door JOEP CROLLA

Eindhoven, woensdag 16 juni 2004

Crazy Caravans; uitgewoonde ’vakantiemobielen’, die door lagere- en middelbare scholieren kunnen worden verbouwd tot ’keivette’ snackbar of tot ’n oorverdovende MP3-speler waar je ín kunt zitten. Of Top4Tech; bollebozen uit 4 en 5 havo en de hoogste klassen van het vwo, die werken aan een onderwater-headset voor Pieter van den Hoogenband. Die daarmee al zwemmend z’n coach kan polsen. Of ’ie nog op schema ligt voor z’n nieuwe Olympisch record.

Met dergelijke ’kèkke’ praktica hoopt het Horizonproject Jeugd & Techniek scholieren van de basis- en middelbare scholen in Zuidoost-Brabant te interesseren in techniek, een technische studie én - uiteindelijk - in een baan bij een van de hightech bedrijven in Zuidoost Brabant. Morgen wordt het project gepresenteerd in het ROC in Eindhoven.

Vanaf komend schooljaar zullen alle scholieren vanaf zes tot achttien jaar, vanaf groep 3 van de basisschool tot de hoogste klassen van de middelbare scholen in Zuidoost Brabant met de techniekprojecten van Horizon te maken krijgen.

Leuk

„Techniek is leuk. Dat willen we de jeugd laten ervaren. We hopen ze enthousiast te maken voor technologie. En daardoor meer belangstelling te wekken voor technische studies“, aldus Nienke Meyer, directeur van het Eindhovens Dagblad en initiator van het Horizonproject Jeugd & Techniek.

Lesprogramma’s

Inmiddels hebben zich tientallen bedrijven in de regio, waaronder Philips, DAF en ASML achter het initiatief geschaard. Die stellen mensen beschikbaar om lesprogramma’s te maken of technieklessen te geven op school. Of stellen prijzen ter beschikking voor wedstrijden die het allemaal nóg leuker moeten maken. Of ze sponsoren de printplaten, weerstanden en condensatoren waarmee scholieren straks hun eigen radiootje kunnen bouwen.

Nienke Meyer: „Kritische scholierenpanels zullen ons adviseren over dingen die we wel en niet moeten gaan doen. De Efteling geeft ons advies over de belevingswereld van kinderen en de manier waarop we - bijvoorbeeld - een thema als zwaartekracht het best kunnen gaan behandelen. Verder doen het Regionaal Opleidings Centrum en Fontys mee aan het project. Studenten zullen de deelnemers aan onze projecten gaan helpen bij het bouwen van hun Crazy Caravan of andere projecten. Scholieren kunnen zo ervaren dat techniek vooral iets is voor jonge mensen“.

Techniek-lokalen

Jeugd & Techniek wil bovendien gaan helpen bij het inrichten en exploiteren van technologie-lokalen in Eindhoven, Helmond en in de Kempen.

Meyer „Een soort technologische ontdekcentra waar kinderen en jongelui in schooltijd of daarbuiten kunnen experimenteren met elektronica of natuur- of scheikundeproefjes kunnen doen. En het zou natuurlijk heel mooi zijn als het Evoluon nieuw leven kan worden ingeblazen als exponent van het regionale technologische kennen en kunnen“.

Voor Jeugd en Techniek wordt gesproken over een budget van bijna anderhalf miljoen miljoen euro. Dat bedrag zal de komende jaren oplopen.

Het project wordt gefinancierd door bedrijven in Zuidoost Brabant, de overheid en onderwijsinstellingen.

------------------------------------------------------------------

Gelezen in het Eindhovens Dagblad van woensdag 16 juni 2004

------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina