Vrienden Evoluon

Voorstel Jan Smeekens


Terug naar de index van de Vrienden van het Evoluon
Jan Smeekens bij afscheid als directeur N.V. REDE
' Pimp het Evoluon tot een technologie-belevingscentrum'

EINDHOVEN – woensdag 01 oktober 2008

Invloedrijke managers van het groeiend aantal buitenlandse bedrijven in Zuidoost Brabant moeten meer betrokken raken bij de regio en beter 'integreren'. Ze moeten snel vertrouwd raken met het regionale netwerk en de cultuur. Anders komt het voor de regio zo kenmerkende organiserend vermogen - en dus de slagkracht - onder druk te staan.

Dat stelt prof. dr. Leo van den Berg van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en verbonden aan Euricur; dat stimuleert fundamenteel internationaal vergelijkend onderzoek voor economische regio's. Van den Berg sprak woensdag tijdens de jubileumbijeenkomst van de NV REDE, de regionale ontwikkelingsmaatschappij. Die bestaat 25 jaar.

Van den Berg pleit voor een strategische aanpak om 'nieuwkomers' te betrekken in het 'wij-gevoel', "juist omdat het gewicht van de dragende familiebedrijven in de regio aan erosie onderhevig is. Het organiserend vermogen, dat werd versterkt na het faillissement van DAF in 1993 en de golf van saneringen bij Philips (Centurion), de economische visie en de onderlinge samenwerking onderscheidt Eindhoven en omgeving van andere regio's in binnen- en buitenland".

Van den Berg: "Door dat organiserend vermogen in de regio is de kwetsbaarheid aanzienlijk verminderd en is Zuidoost Brabant, ondanks het voortdurende banenverlies in de industrie erin geslaagd nieuwe banen te scheppen in andere kennisintensieve sectoren als de medische en de automotive-technologie. Die trekt weer nieuwe buitenlandse bedrijvigheid aan" .

Scheidend directeur Jan Smeekens pleitte in zijn afscheidsrede voor "een regionale technologie-icoon. Pimp het Evoluon tot een technologie-belevingscentrum. Er wordt al tien jaar over gesproken, maar het is er nog steeds niet. Als er wordt geroepen dat twee miljoen euro teveel is dan roep ik: het is te weinig. Dat 'Evoluon' moet iets hebben van ; Wauw ! Brainport Eindhoven".

 

 

Naar de top van deze pagina