Vrienden Evoluon

De Evoluon-affaire


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonDe Evoluon-affaire: waar blijft Wim VDL?
Bijdrage van Ton Jansen op internetsite van Digitale Stad Eindhoven (DSE)

op maandag 21 augustus 2006 om 11:49 uur

Vanmorgen het – ietwat stoffige – artikel van Jules Hezemans in het ED gelezen waarin in feite niks staat, maar waarin scribent – waarschijnlijk op commando – de Evoluon-affaire warm moet houden. En alleen dat al is natuurlijk onze warme instemming waard. Hoewel alle geschrijf niet helemaal volgens de waarheid is – de Fontys-zin bv – ben ik alleen al met de vernieuwde Evoluon-aandacht weer blij.

Ik ben echter bang dat er van alle goede bedoelingen – het Horizon Project met name – helemaal niks terecht komt. Gezien de Philips-mentaliteit van de laatste jaren, zou het mij dan ook hogelijk verbaasd hebben dat er afgelopen voorjaar van hun kant iets “gedaan” werd. Eerlijk gezegd verwachtte ik dat ook helemaal niet, want Philips is in feite Philips allang niet meer. Van een multinational met wereldprestige is Philips inmiddels afgezakt naar het bedenkelijke niveau van een globale door juppen geleide handelsonderneming, waarbinnen iedere werknemer het woord “aandeelhouder” een op drie woorden is die hij uitbalkt. Er zijn geen ondernemers meer binnen Philips, geen mensen van het niveau VDL, die ook eens aan werkgelegenheid denken. En dus ook aan de lobby om meer jonge mensen voor een toekomst in de techniek te interesseren, wat langzaam maar zeer zeker, gaat opbreken in deze High-Tech regio. De lijst met onvervulbare vacatures groeit inmiddels gestaag en vandaag of morgen pakt er ineens een High-Tech Bedrijf zijn biezen en verdwijnt de regio uit. Simpelweg, omdat er geen (technische) mensen meer zijn. Vroeger was dat niet het geval. Jongelui – op schoolreisje naar het Evoluon - werden daar geinspireerd door alle techniek aldaar tentoongespreid en bevolkten vervolgens jarenlang onze MTS-en en HTS-en, aldus onze High-Tech Regio voedend met gekwalificeerd personeel. Daaraan begint nu stilaan een einde te komen. Maar het is nog niet te laat. Wel de allerhoogste tijd IETS te doen met ons EVOLUON. Waar blijft ons driemanschap ? Wie neemt het voortouw ? Wim VDL, DOE IETS.

PS:
Er werken in heel Nederland nu minder mensen bij Philips dan 30 jaar geleden alleen al in Eindhoven. Is dat geen schande ?

Ton Jansen
Vriend van het Evoluon.
tonjansen@dse.nl

De Evoluon affaire
Bijdrage van Ton Jansen op maandag 21 augustus 2006 om 12:29 uur

Ik had bovenstaand artikel nog wat langer willen maken, nog iets willen zeggen over de kwalijke rol van de commissie Kraaijeveld en waar Sakkers blijft met zijn grote mond. Maar ik laat het hierbij. Ik dacht dat ik duidelijk ben geweest. (TJ)

 

Naar de top van deze pagina