Vrienden Evoluon

Wow-effect bij jongeren


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonJet-Net Career Day:

’In het Evoluon een wow-effect bereiken bij jongeren’
Door MICHEL THEEUWEN

Vrijdag 12 november 2004 - EINDHOVEN –

„Eigenlijk gaan we terug naar vijftien jaar geleden; toen kwam ik met mijn klas elk jaar in het Evoluon. En we bezochten de Amercentrale. Maar op een gegeven moment werd alles commerciëler en kon dat niet meer. Nu kan het weer wel, want bedrijven als Philips hebben echt een probleem“, zegt natuurkundeleraar J. van Doorn. Hij kwam gisteren met zijn klas van het Gertrudiscollege uit Roosendaal naar de Jet-Net Career Day in het Evoluon in Eindhoven. In totaal bezochten duizend leerlingen van 36 scholen uit heel Nederland de dag. Het Jongeren en Technologie Netwerk Nederland wilde ze daar laten zien hoe leuk een exacte studie kan zijn.

En leuk was het: het wiel van een Ferrari Formule 1-wagen verwisselen bij een stand van Shell, klimmen in een klimwand van installatiebedrijf GTI, een illustratie maken voor het Philips e-boek of het computerspel Hotballs spelen bij de TU/e. Is dat niet te veel fun? Is wetenschap en techniek wel zó leuk? Landelijk coördinator Theo Korthals Altes van Jet-Net wijst erop dat de scholieren in groepen naast de echt ludieke stands ook meer inhoudelijke workshops aandoen. Dat blijkt bij een rondgang in het Evoluon. In de DSM-stand praten bezoekers met roeier Dirk Lippits over de high tech elementen in zijn boot of in zijn kleding, bij de Technische Universiteit Twente gaan ze in op fysica-experimenten en bij Océ op hoe kleuren op een monitor of een printer ontstaan. Een ingenieur van Philips heeft de flip over al vol staan met enkele natuurkundige vergelijkingen als hij probeert uit te leggen hoe de voetbalrobot werkt.

Astronaut

Populair was ook de lezing die astronaut André Kuipers hield. En ook bij hem valt het woord Evoluon. „Ik raakte onder meer geïnteresseerd in wetenschap door een bezoek aan het Evoluon; dat vond ik zo leuk dat ik op de middelbare school bètavakken ging doen. Wat ik op jongeren over wil brengen is dat technische beroepen heel boeiend zijn. Ik ben natuurlijk een positief symbool geworden; hopelijk heb ik heel veel jongeren gestimuleerd om die richting te kiezen.“

Ir. Gerard Jacobs van Philips noemt dat het ’wow-effect’: „Wow, hoor je dan, kan dat ook allemaal“. Philips is een van de zestien bedrijven die meedoen aan Jet-Net. „In het belang van de BV Nederland“, aldus Jacobs. „Want we worden steeds meer een kenniseconomie; dan hebben we veel goed opgeleide mensen nodig. Als we niets doen, zijn die straks niet meer te krijgen. Nu al is het zo dat we de helft van ons personeel in de research op het NatLab uit het buitenland halen.“

Aan Jet-Net hebben de bedrijven ’morgen’ nog niets, benadrukken ze. Eerst moeten die scholieren nog een studie kiezen en die vervolgens ook afmaken.

De Jet-Net Career Day is eigenlijk alleen het visitekaartje van de organisatie. Veel van het werk wordt in de relaties tussen bedrijven en scholen gedaan. „Wij zetten nadrukkelijk de poorten open om daar tijdens meeloopdagen en stages een realistisch beeld van ons werk te geven. Dat kan hier in het Evoluon minder. Hier gaat het er om jonge mensen enthousiast te maken“, aldus Jacobs.

Jet-Net verdubbelde dit jaar de capaciteit, maar ook nu moesten scholen teleurgesteld worden. Ook melden zich steeds meer bedrijven. Coördinator Korthals Altes denkt dan ook al hardop aan een grotere opzet volgend jaar, mogelijk over meerdere dagen. „Laat onze manifestatie in het Evoluon dan een voorproefje zijn voor de definitieve openstelling“, zegt hij er lachend bij. Ook hij kwam als kleine jongen al in het Philips expositiecentrum.

--------------------------------------------------------------------------------

Gelezen in het ED van vrijdag 12 november 2004

------------------------------------------------------------------------------

 

Naar de top van deze pagina