Vrienden Evoluon

Xperience Center


Terug naar de index van de Vrienden van het EvoluonIngezonden brief in ED van 26 augustus 2006

'Automotive Xperience Center' mooie start voor Evoluon Brainport

Met groot genoegen hebben wij als Stichting ‘Vrienden van het Evoluon’ in het Eindhovens Dagblad kennis genomen van de ambitieuze plannen voor een ‘Automotive Xperience Center’, dat gehuisvest gaat worden op de Hurk in Eindhoven. Wij spraken hierover eerder met Johan Bongers, de initiatiefnemer voor dit centrum waar ‘de auto als belevenis’ centraal staat. Het idee past uitstekend bij het streven van onze Stichting om het Evoluon te herpositioneren als icoon voor Technology, Innovatie en Industrie en om het in te richten als thuishaven van de high tech kennisindustrie in Zuidoost-Nederland. In het voorstel van onze stichting wordt het Evoluon de hoofdvestiging van Brainport Eindhoven. Wij stellen voor op andere plekken in Zuidoost-Brabant vergelijkbare kleinere innovatiecentra te doen verrijzen met aandacht voor specifieke toepassingsgebieden. De automotive sector is zeker een sterkte waarop Zuidoost-Brabant zich kan focusseren.

Centraal in de Brainport-formule staat de samenwerking tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven, de zogenaamde ‘Triple Helix’. Het Automotive Xperience Center doet een serieuze poging om deze partners aan elkaar te koppelen. Tevens voorziet het plan, in lijn met het streven van de Stichting Vrienden van het Evoluon, het verleden, heden en toekomst te verbinden.

Langs deze weg spreken wij de hoop uit, dat het Xperience-initiatief de volle steun krijgt van het regionale bedrijfsleven in de automotive sector. De gemeente Eindhoven staat positief t.a.v. het plan. Naar we hebben begrepen willen de regionale kennisinstellingen (TU/e, Fontys, Design Academy en ROC) steun verlenen op educatief terrein. Het nieuwe ‘Automotive Xperience Center’ kan daarmee een voorbeeld worden voor de herinrichting van het Evoluon.
Van Philips hebben we enkele weken terug mogen vernemen dat het concern, als eigenaar van het Evoluon, inmiddels zeer bereid is om aan de beoogde herpositionering haar volle medewerking te verlenen. Onze stichting hoopt dat met steun van de Triple Helix de komende jaren dan eindelijk serieus gewerkt kan gaan worden aan versterking van de STAD Eindhoven: de integratie van Science, Technology, Arts and Design. In september a.s. bestaat het Evoluon 40 jaar. Het zou een mooie start kunnen betekenen van het nieuwe ‘Evoluon Brainport’.

Jules Ruis,
voorzitter Stichting Vrienden van het Evoluon.

 

Naar de top van deze pagina